اصول حفظ دندان ها در سنین بالا
به گزارش وبلاگ دیدنی ها، بسیاری از مردم فکر می نمایند که از دست رفتن دندان ها در سنین بالا طبیعی است و فقط افراد خاصی، آن هم به علت داشتن نوعی مقاومت درونی قادر به حفظ دندان های طبیعی خود هستند. آیا واقعا این گونه است؟ آیا گذاشتن دندان مصنوعی سرنوشت بیشتر افراد است؟ در این نوشتار کوشش می کنم به این سوالات پاسخ دهم.
اصول حفظ دندان ها در سنین بالا
نویسنده: دکتر محمدرضا خامی*
بسیاری از مردم فکر می نمایند که از دست رفتن دندان ها در سنین بالا طبیعی است و فقط افراد خاصی، آن هم به علت داشتن نوعی مقاومت درونی قادر به حفظ دندان های طبیعی خود هستند. آیا واقعا این گونه است؟ آیا گذاشتن دندان مصنوعی سرنوشت بیشتر افراد است؟ در این نوشتار کوشش می کنم به این سوالات پاسخ دهم.
همان گونه که می دانیم بیماری های دهان، به خصوص پوسیدگی دندان و بیماری های لثه از شایع ترین بیماری های بشر است. این بیماری ها علاوه بر مسایلی که برای فرد مبتلا ایجاد می نمایند (مانند درد، ناراحتی، ظاهر نازیبا و غیره)، هزینه های زیادی را هم بر فرد و هم بر جامعه تحمیل می نمایند. اما این بیماری ها به راحتی قابل پیشگیری هستند. چرا می گویم به راحتی؟ به علت اینکه بیشتر عوامل ایجادنماینده یا تشدیدنماینده این بیماری ها شناسایی شده اند و راه های مقابله با این عوامل هم تعیین شده است. عوامل اصلی ایجاد بیماری های دهان و دندان عبارتند از رژیم غذایی نامناسب، مصرف دخانیات و الکل، دریافت ناکافی فلوراید و رعایت نکردن بهداشت دهان. یک بار دیگر به این فهرست نگاه کنید؛ آیا عاملی خارج از کنترل افراد در این فهرست وجود دارد؟ آیا به نظر شما هر فرد قادر نیست این موارد را در زندگی خود اصلاح کند و به نحو مطلوب تغییر دهد؟ آیا در این فهرست حرفی از جنس دندان و یا عوامل ارثی زده شده است؟ البته این به این معنا نیست که عوامل فردی و ژنتیکی هیچ نقشی در این باره ندارند. به عبارت دیگر حتی اگر فردی از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد بیماری های دهان و دندان باشد، به راحتی با کنترل عوامل دیگر می تواند از این بیماری ها پیشگیری کند. بیماری های ژنتیکی که به طور جدی سلامت دهان و دندان را تحت تاثیر قرار دهد، بسیار نادراست.
بنابراین با کاهش اندازه و به خصوص دفعات مصرف قندهای پوسیدگی زا (قند و شکر معمولی، شیرینی و شکلات، نوشابه های شیرین و...) و در صورت امکان محدودکردن مصرف این مواد به وعده های غذایی اصلی، دو بار در روز مسواک زدن با استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید، استفاده از نخ دندان، خودداری کردن از مصرف دخانیات و الکل و مراجعه منظم به دندانپزشک برای چکاپ، می توان به راحتی سلامت دهان و دندان را حفظ کرد. اگر هم به هرعلت دندان ها دچار مشکل شدند و احتیاج به درمان پیدا کردند باید تا حد امکان از کشیدن آنها خودداری کرد. حتی دردناک ترین دندان ها هم قابل نگهداری هستند. شاید درمان ریشه و ترمیم و حفظ دندان هزینه داشته باشد اما اگر آینده نگر باشیم، صرف این هزینه، از هزینه های بیشتر آینده و بروز مسائل پیچیده جلوگیری خواهدکرد. یک بار دیگر به اولین جمله این متن مراجعه کنید. فکر می کنم موافق باشید که آن جمله را به این صورت تغییر دهیم: از دست رفتن دندان در سنین بالا غیرطبیعی است و فقط افراد خاصی، به علت ابتلا به بیماری های نادر و در صورت رعایت نکردن، قادر به حفظ دندان های طبیعی خود نیستند.
پی نوشت ها :
*متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی
منبع:www.salamat.com/ع
منبع: راسخون