مشکل بزرگ بودجه 1401 چیست؟ ، اقتصاد به کدام سمت می رود؟
به گزارش وبلاگ دیدنی ها، هنوز تکلیف نهایی لایحه بودجه در مجلس معین نیست و ممکن است که نمایندگان، در فرایند تبدیل آن به قانون، تغییرات زیادی را در متن ارسالی دولت اعمال نمایند.
با وجود این، بعضی از کارشناسان مالی به بودجه و آثار آن خوشبین نیستند.
از جمله علی سعدوندی، کارشناس مالی که اعتقاد دارد نکات منفی لایحه بودجه 1401 بیشتر از نکات مثبت آن است.
او پس از ارائه لایحه بودجه به مجلس به خبرفوری گفت که ایران در 50 سال گذشته سردمدار رکود تورمی در جهان بوده و طولانی ترین دوره تورم تاریخ بشر متعلق به ایران است.
به گفته سعدوندی، انتظار می رفت که فرایند بودجه اصلاح گردد اما متأسفانه هیچ تغییری که بتوانیم بگوییم شرایط می تواند اصلاح گردد، در بودجه قابل مشاهده نیست.
این کارشناس مالی اعتقاد دارد: یکی از نکات منفی این است که بودجه ارزی از ریالی تفکیک نشده و هرچه ما عایدی نفتی داشته باشیم منتقل می گردد به پایه پولی و تورم ایجاد می نماید.
مشکل بزرگ بودجه چیست؟
مرتضی ایمانی راد، اقتصاددان اما معتقد است که در شرایط کنونی فرق زیادی نمی نماید که چه کسی رئیس دولت است.
به اعتقاد او، آن چیزی که جهت اقتصاد ایران را در سال های آینده معین می نماید نه سیاست های مالی دولت که چالش های مزمن مالی کشور است.
ایمانی راد در صفحه اینستاگرام خود به حجم فزاینده نقدینگی، بیکاری فراینده، بحران سیستم بانکی، انباشت سرمایه منفی در اقتصاد و کاهش ارتباط با نظام جهانی به عنوان تعدادی از این چالش های مزمن اشاره نموده است.
او در ادامه نوشته: بزرگ ترین مشکل بودجه آینده سال آینده، در اعداد ارائه شده نیست بلکه در این واقعیت است که بودجه قابل پیاده سازی در اقتصاد ایران نیست.
این اقتصاددان افزوده: در نتیجه اعداد واقعی در سرانجام سال تفاوت زیادی با قانون بودجه دارند.
به اعتقاد او شرایط درست مانند برنامه های 5 ساله است که آرزوهای دولت را در برمی گیرند اما در انتهای هر دوره، متغیرها چیز دیگری می گویند.
بودجه تازه به نفع کیست؟
در این میان اما، برنده اصلی لایحه بودجه 1401 چه کسانی هستند؟ آیا اصلا برنده ای وجود دارد؟
کلیدواژه اصلی آن انقباض است. در واقع بودجه انقباضی.
دولت قرار است سن بازنشستگی را بیشتر کند، توزیع از 4200 تومانی را سرانجام دهد، مبلغ یارانه نقدی را بیشتر نکند، مشترکان پرمصرف آب را جریمه کند، فشارهای مالیاتی را بیشتر کند، عوارض خروج از کشور را افزایش دهد، معافیت های مالیاتی صادرکنندگان را مشروط به پیمان سپاری ارزی کند، حقوق کارکنان را بیشتر از 10 درصد افزایش ندهد و بودجه قابل توجهی را هم برای طرح های عمرانی لحاظ نکند.
همه این جملات تنها یک معنا دارد، همان انقباض و این یعنی افزایش سختی ها و تنگناهای مالی برای مردم.
در این زمینه، مطالعه متن کامل یادداشت بودجه تازه به نفع کیست؟ پیشنهاد می گردد.
منبع: تجارت نیوز